Om föreningen

Allmänt om föreningen

Brf Essinge Terrass bildades och köpte fastigheten 2006. Husen uppfördes 2006-2007.

I föreningen har vi 100 lägenheter i fyra huskroppar på adresserna Luxgatan 25 och 27 samt Primusgatan 87 och 91 varav samtliga upplåts med bostadsrätt. Dessutom finns det en gästlägenhet på Primusgatan 87 med plats för max 4 personer som medlemmar kan hyra. Föreningen har även tre hyresrättslokaler på Primusgatan.

Vi har en stenlagd innergård med planteringar, utemöbler, lekpark med sandlåda och cykelställ. Gemensam tvättstuga finns på Luxgatan 25 med tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Det finns även cykelrum, barnvagnsrum och förrådslokaler. I föreningen finns 70 garageplatser inomhus som ombesörjs av en samfällighetsförening tillsammans med sex andra föreningar i området.

Vi är anslutna till bredband via Telenor och digital-TV via Com Hem.

Närområdet

Lilla Essingen erbjuder både storstadspuls och lugn längs med Mälaren. Ön kallas ibland för ”landet mitt i stan” tack vare småstadskänslan. Här bor du nära badplatser, parker, lekplatser, marinor och motionsspår längs med vattnet. Ön går under smeknamnen "Lillan" och "Lilla Nice".

I närområdet finns det gott om service, bland annat:

  • Livsmedelsbutikerna Tempo och ICA Nära Essingen
  • Apotek
  • Gymmet Puls & Träning
  • Restauranger såsom Lux Dag för Dag, Pappas Deli, Trattoria Grazie och Moonyas Sushi
  • Kemtvätt och skrädderi
  • Båtklubbar

Kommunikationerna på Lilla Essingen är buss nr 1 och 56. Sommartid trafikerar även SL:s pendelbåtar ön med linje 89 Ekerö-Stockholm. Cykel kan tas med på båten i mån av plats. I närheten finns dessutom tvärbanan på Stora Essingen och tunnelbana vid Thorildsplan och Fridhemsplan.

Historia

Ordet lux är latin och betyder ljus. Ordet förekommer lite varstans på Lilla Essingen, såsom Luxgatan, Luxbacken och Luxparken, som har fått sina namn efter företaget Lux grundat 1901 som specialiserade sig på tillverkning av luxlampan, en fotogenlampa för utomhusbruk. År 1908 byggde Lux verkstäder och bostadshus på öns sydvästra sida. Lux ombildades senare till den världsomspännande koncernen Electrolux.

När Electrolux lämnade Lilla Essingen 1998 revs stora delar av fabriken och ett nytt bostadsområde ned omkring 1000 nya bostäder byggdes under åren 1990-2007, däribland husen i vår förening Brf Essinge Terrass. Vissa delar av Electrolux anläggning är dock bevarade, bland annat det äldsta kontorshuset från 1908 i jugendstil, centrallaboratoriet från 1935 ritat av Björn Hedvalls arkitektkontor samt byggnaden för lådspikning och marketenteri som idag rymmer restaurangen Lux dag för dag.